Wat betekent het leenstelsel voor de huidige student?

Met al die veranderingen die het nieuwe leenstelsel meebrengt is het toch lastig om erachter te komen wat nou precies op jouw situatie slaat als huidige student.

Volgde jij voor 1 september een studie en kreeg jij studiefinancering?

Voor de huidige student verandert er vrij weinig. Je zult gewoon je studiefinancering blijven krijgen tot je, je diploma hebt zolang je maar een studie volgde en studiefinancering ontving voor 1 september 2015.

Wat als je overgestapt bent naar een andere studie?

studieschuld-300x300Zolang jij voor 1 september overgestapt ben naar je nieuwe studie ontvang je nog steeds studiefinancering. Ben jij na 1 september overgestapt? Dan zal je onder het nieuwe leenstelsel vallen.

Klopt dat ook als je met je HBO propedeuse naar de universiteit gaat?

Nee, wanneer jij met je HBO propedeuse naar de universiteit overstapt heb je nog steeds recht op de basisbeurs die je kreeg voor je HBO studie, maar je krijgt deze basisbeurs maar voor de jaren die je anders had gebruikt voor je HBO studie.

Wat als ik nu mijn master wil gaan volgen?

Heb je de bachelor binnen en wil je nu voor je master aan de slag? Dan zal je onder het nieuwe leenstelsel vallen. Je master wordt namelijk gezien als een hele nieuwe opleiding. Ben je aan je master begonnen voor 1 september dan krijg je wel studiefinancering.

En als ik als MBO-er overstap naar het HBO?

Zoals je ondertussen vast wel weet val je als MBO-er nog wel gewoon onder studiefinancering en verandert er vrij weinig voor jou, tenzij je de overstap gaat maken van het MBO naar het HBO. De HBO opleiding zal dan gezien worden als een nieuwe opleiding en dus onder het leenstelsel vallen. Voor meer informatie kun je ook hier kijken.