Wie krijgt er te maken met het nieuwe leenstelsel?

Het is toch lastig dat nieuwe leenstelsel. Val jij er nou wel of niet onder? En wat betekent het nou allemaal? Daar hebben wij antwoorden op!

Doe jij een MBO opleiding of ga je er binnenkort een MBO opleiding volgen?

Dan verandert er niets voor jou. Jij krijgt gewoon een basisbeurs die onder studiefinancering valt. Hier kan je ook nog steeds een aanvullende beurs (op basis van het inkomen van je ouders) bij aanvragen en natuurlijk een lening, mocht je toch te krap bij kas zitten.

Ben jij sinds 1 september 2015 HBO-er of ga je binnenkort een HBO opleiding doen?

Zo ja, dan zal jij onder het nieuwe leenstelsel vallen. In plaats van dat je een basis beurs krijgt zal je dus nu moeten lenen. Hebben jou ouders minder draagkracht? Dan kan jij toch nog een aanvullende beurs aanvragen.

Doe jij sinds 1 september 2015 een universitaire opleiding of wil je binnenkort een universitaire opleiding volgen?

Jij zult dan onder het nieuwe leenstelsel vallen. Ook jij zal moeten gaan lenen wanneer je een studie wilt volgen en je zelf niet het geld hebt om deze te betalen. De basisbeurs vervalt dus, maar mochten jou ouders minder draagkracht hebben dan kan je nog steeds een aanvullende beurs aanvragen. Deze verandert in een gift als je binnen 10 jaar je opleiding afrond.

Waarom alleen HBO-ers en mensen die naar de universiteit gaan?

Als hoger opgeleide heb jij straks meer kans op een hoog salaris dan mensen die bijvoorbeeld een MBO opleiding doen. Dit betekent dat jij dus waarschijnlijk minder moeite zal hebben om je studieschuld later af te lossen. Zo wilt de overheid geld besparen om dit weer in het hoger onderwijs terug te kunnen stoppen.