Eindfase van je studie

Of je nou vier jaar studeert, of twaalf; het voelt als een life time. Je doet ontzettend veel ervaringen op en (als het goed is) leer je ook erg veel. Toch komt er het moment aan dat het einde (finally) in zicht is. Je bevindt je dan in de eindfase van je studie. Vanaf dit moment zijn er veel dingen die belangrijk zijn en waar je rekening mee moet houden. Denk maar eens aan de scriptie, stages, arbeidsmarkt, geld terug betalen, etc. In dit artikel zullen we deze onderwerpen kort bespreken en zullen we je proberen een handje op weg te helpen!

Scriptie schrijven

Dé scriptie is te zien als de eindsprint naar de finish van een lange (lange) marathon. Veel studenten hikken hier dan ook tegenaan en wordt het schrijven van een scriptie vaak beschouwd als moeilijk. Gelukkig zijn er veel instanties die hulp aanbieden bij het schrijven. Google er maar eens naar; je zult zien dat er vele sites zijn die tips geven. Een tip die wij daarbuiten alvast kunnen geven is dat het belangrijk is om een onderwerp te kiezen wat je écht interesseert.

 

Stage

Een stage is van harte aan te raden, hier doe je veel ervaring op én het staat erg goed op je cv. Bij veel studies is een afstudeerstage dan ook verplicht. Zoek naar stages in je omgeving en online. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site: http://www.nustage.nl/afstudeerstage/.

Oriënteren op de arbeidsmarkt

Vervolgens is het belangrijk om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Wij zijn van mening, met vele anderen: hoe vroeger hoe beter. Vaak helpt een stage hier ook bij. Verder is het handig om op tijd te beginnen met netwerken. Je kunt namelijk veel sociale en zakelijke contacten op doen terwijl je studeert!

Geld terug betalen

By far het minst favoriete onderwerp: het terugbetalen van je geleende geld. Hier zullen we het in een volgend artikel uitgebreid en uitvoerig over hebben aangezien dit nogal ingewikkeld kan zijn.