Stijgen van studieschuld zorgt voor lagere hypotheek

Met de nieuwe regelgeving die vorig jaar geïntroduceerd is wordt het voor jonge starters moeilijker om een huis te kopen. Zo stijgt de gemiddelde studieschuld van €15.000,- naar €35.000,- aldus de Hypotheekshop. Wanneer dit juist is zorgt dit ervoor dat iemand met een studieschuld straks ca. €11.000,- minder kan lenen bij de aanschaf van een woning, zo berekende vereniging Eigen Huis.
Hierover spreekt Mark de Rijke, directeur business development bij De Hypotheekshop zijn verwachting uit in de Volkskrant.

 

Hoe werkt het nieuwe leenstelsel? Per 1 september 2015 krijgen nieuwe HBO-studenten en universitaire studenten niet meer de beschikking over de zogenoemde basisbeurs, wat hen ca. €265,- per maand scheelt. Er bestaat echter nog wel de mogelijkheid om dit bedrag bij te lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit betekend dat de student na afloop van de studie eindigt met een hogere studieschuld.

De verwachting is dan ook dat de gemiddelde studieschulden zullen toenemen. Daarnaast is de rente op dit moment enorm laag waardoor studenten ook nog extra kunnen bijlenen, dit wordt overigens afgeraden door Nibud.

Moeilijker verkrijgen van hypotheek
Verschillende bedrijven maken zich zorgen door deze wijzigingen met betrekking tot de hypotheekregels. Naast deze wijziging is er per 1 januari 2016 ook een verlaging doorgevoerd in de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde. In het verleden was het namelijk zo dat de maximale hypotheek 103% van de woningwaarde mocht zijn. Dit is per 2016 verlaagd naar 102%. Het wordt dus moeilijker voor de starter om een huis te kopen, helemaal wanneer de rente weer gaat stijgen, aldus de Rijke.

Hogere hypotheekschuld betekend een lagere hypotheek.
Het werkt als volgt. Een lening zorgt voor een lagere leencapaciteit en dus een lagere hypotheekruimte. Hierbij is het uitgangspunt dat de maximale hypotheek wordt verlaagd met ongeveer het bedrag van de studieschuld. De hypotheekverstrekker is verplicht te vragen naar de studieschuld, maar dit is niet altijd makkelijk te controleren. Wanneer dit wordt achtergehouden kan dit zorgen voor betalingsproblemen of tijdens de looptijd van de hypotheek.